PKS, Svečana sednica Grupacije, održana povodom 9. maja, Dana Posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti Srbije

image
Promet nepokretnostima je veoma značajna sfera ekonomije, budući da tržište nepokretnostima predstavlja barometar privredne aktivnosti određene zemlje. Ova oblast dobija i posebnu težinu, kada su u pitanju investicije, jer oblast uređena po evropskim modelima poslovanja, uliva poverenje potencijalnim ulagačima.

U ovom trenutku 1.141 agent je stekao uverenje o položenom stručnom ispitu, a da do kraja ovog meseca i tekućeg ispitnog roka predviđa se da će biti izdato i do 1.250 licenci za obavljanje poslova posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti. Procene su govorile da u Srbiji ima oko 1.300 agenata, a prema broju prijavljenih kandidata u dva ispitna roka, potvrđuje se da je interesovanje za obavljanje ovih poslova daleko veće.

Kako je ovom prilikom izjavio ministra Privrede, gdin Željko Sertić, „početak aktivnosti na uređenju ove oblasti je započelo novembra 2011. godine u Udruženju za trgovinu PKS formiranjem Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije. Posrednici u prometu nepokretnosti donošenjem Zakona uradili su veliki posao jer su se sami založili da podignu kvalitet rada unutar delatnosti i sebi postavili veće kriterijume. Sami sebi ste postavili statusne promene da morate da polažete ispite. Dugoročno, vi ste veliki pobednici. Vi ste uradili jedan veliki posao, vi ste ti koji ste došli sa inicijativom, vi ste ti koji ste kreirali zakon, vi ste bili uporni da on doživi svetlo dana i borili se za najbolja rešenja“.

Kompletnu izjavu ministra Sertića, možete pogledati ovde:







Svečanom skupu obratio se i Gdin Jože Podgoršek, predsednik FIABCI Slovenija nacinalnog udruženja, koji je pozdravljajući prisutne ukazao na neminovan dolazeći proces edukacije i strukovnog udruživanja profesionalaca sa svih teritorija bivše Jugoslavije. To bi trebalo da bude jedna dodatna vrednost koja će se udruživanjem samo poboljšavati. Kako je istakao u nastavku, ovo je sada druga faza saradnje koja je započela decembra 2012. u Ljubljani zatim nastavljena 2013. u aprilu u Zagrebu i juna iste godine u Beogradu, na tada održanom REBEC-u 2013.

Od tada do danas održano je ukupno 8 događaja gde su se profesionaci iz ove oblasti okupljali, družili i nesebično razmenjivali svoja iskustva.

Kompletnu izjavu gdina Podgoršeka, možete videti ovde:






Deveto strukovno okupljanje po redu, održaće se ove godine u Beogradu, od 22-24. juna u Hotelu Metropol Palace, tokm održavanja REBEC 2015.   

Grupacija je 9. maj proglasila za Dan posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti.